De fiecare data cand il fac ma gandesc la doamna Moldovan...doamna care m a invatat sa l prepar:)..
A fost primul contact cu cuptorul...si a fost dragoste la prima vedere!
Doamna Moldovan era o gospodina desavarsita si a reusit sa ma inspire si pe mine...
De a lungul timpului am tot modificat reteta...daca initial aceasta avea doar blat si mere, pe parcurs eu i am mai adaugat ba migdale, ba crema de zahar ars, ba am pastrat merele intregi si le am umplut cu nuca si dulceata de mure...ca sa ajung acum sa adaug rodie si o crema delicioasa de vanilie...
Ingrediente:
Blat Umplutura Crema
5 oua 1,5 kg mere fara coaja 500 ml lapte
5 linguri zahar 5 linguri zahar brun 6 linguri zahar
6 linguri faina 2 rodii 1 ou
2 linguri lapte scortisoara 125 g unt
scortisoara ghimbir macinat 4-5 linguri faina
vanilie nucsoara 1 baton de vanilie
cereale cu miere
Mod de preparare:
Se pregateste o tava rotunda cu pereti detasabili(de 22 cm)...se acopera cu hartie de copt..
Se pun la calit pe foc mic merele taiate in felii groase cu zaharul, scortisoara, ghimbirul si nucsoara...
Dupa ce s au calit usor se adauga si boabele de la o rodie....nu trebuie lasate mult pe foc..ele se vor coace la cuptor..
Separat se pregateste blatul...se bat albusurile spuma, cu un praf de sare...separat se bat galbenusurile cu zaharul pana se albesc..se adauga in compozitia de galbenusuri vanilia si laptele..se omogenizeaza si apoi se toarna usor peste compozitia de albusuri...se amesteca incet, iar la sfarsit se adauga faina, scortisoara si 2-3 linguri de cereale...eu am pus cereale cu miere..
Se pun in tava pregatita mai intai merele... turnam peste ele compozitia pt blat si dam la cuptorul preincalzit la 200 grade, pentru aprox 25-30 minute..
Cat sta prajitura la cuptor noi pregatim crema de vanilie..
Se pune la incalzit jumatate din cantitatea de lapte...
Separat se bate bine oul cu zaharul si apoi se incorporeaza in restul de lapte rece...se adauga peste faina si semintele de vanilie..
Se ia laptele fierbinte de pe foc si se incorporeaza in compozitia cu lapte rece...se pune iarasi pe foc mic si se amesteca continuu pana se ingroasa...atentie sa nu se prinda!
La sfarsit se adauga untul si se amesteca pana e incorporat bine...
Se lasa crema la racit.
Cand tortul este gata se scoate din cuptor si se lasa la racit...trebuie sa fie complet racit pentru a putea aseza crema!
Acoperim tortul cu crema rece...decoram cu cubulete de mar si boabe de rodie si presaram niste scortisoara!
P.S. Secretul reusitei tale sta in proportia de mere...trebuie sa fie cat mai multe...sa acopere cat mai mult blatul;)...ele vor lasa un sos ce va insiropa blatul! Delicios!!!
Sa avem pofta!
Spor la cookietterit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu